2011. február 24., csütörtök

A virágok jelentése az esküvőn

Bár két-három cikkel le vagyok maradva ahhoz képest, amit terveztem, (szerettem volna írni egy kedves pár kapcsán a kerti esküvőkről, volt jónéhány érdekes meghívó megrendelésünk is az elmúlt héten, és találtam új köszönetajándékot is...) most mégis visszatérek a virágokhoz.
Persze ez a téma sem véletlen... Orsi és Balázs szeptemberi esküvőjére készítek esküvőszervezői ajánlatot, és kérték, hogy küldjek nekik egy listát a virágok jelentéséről.
Mivel ez a téma más menyasszonyokat is érdekelhet, úgy döntöttem, ha már leírom a listát, felteszem ide is:
Amarillisz: szépség, büszkeség.
Ambrosia: viszonzott szerelem. Bár jelentése okán kedvelt esküvői virág lehetne, Magyarországon nem jellemző esküvői csokrokban.
Flamingo: szerető. Legelterjedtebb színe a piros, de kapható zöld, rózsaszín és lila árnyalatban is.
Őszirózsa: változatosság, finomság, elegancia.
Havasi fátyolvirág: ártatlanság. Klasszikus menyasszonyi csokrok máig kedvelt kiegészítője.
Bambusz: erősség, hűség, állhatatosság. Szerencsebambusz formájában köszönetajándék, vagy szimplán csokor- vagy asztaldísz kiegészítő is lehet.
Papagájvirág: különleges, egzotikus virág, mely a fényűzést szimbolizálja.
Kála: csodálatos szépség. Amellett, hogy az egyik legkedveltebb esküvői virág Magyarországon, a 6. házassági évforduló virágának is tartják. Nálunk elsősorban a fehér változatát használják, de importból több árnyalat beszerezhető.
Szegfű: Kár, hogy nálunk politikai tartalommal bír, mert jelentése, formája, és nem utolsó sorban az illata miatt méltatlan a háttérbe szorulása.
Jelentése: megigézés, megkülönböztetés, mennyei szerelem, nőiesség, igen. Különféle színei plusz jelentéssel bírnak:
  • rózsaszín: egy nő szerelme, "soha nem felejtelek el", anyai szeretet
  • lila: szeszélyesség
  • piros: csodálat, "fáj a szívem érted", büszkeség, barátság, megigézés
  • csíkos: visszautasítás, "nem", "nem lehetek veled"
  • fehér: ártatlanság, hűség, tiszta szerelem, szenvedélyes szerelem, jószerencse
  • sárga: megvetés, visszautasítás, "csalódtam benned"

Krizantém: vidámság, optimizmus, nyugalom, igazság, hosszú élet, öröm. Bár sokan "temetői" virágként ismerik, mint látjuk, jelentése alapján abszolút illik az esküvői dekorációba. Őszi esküvők mutatós és tartós dísze lehet. Számos fajtája és színe közül választhatunk. A szegfűhöz hasonlóan a színek itt is további jelentést hordoznak.

Iszalag: bár esküvői csokrokban nemigen találkozunk vele, a nyolcadik házassági évfordulóhoz való kötődése miatt mégis említésre méltó.

Négylevelű lóhere: szintén nem használjuk esküvői dekorációhoz magát a növényt, a párkapcsolatra nézve azonban külön jelentéssel bír a szerencse szimbóluma. A négy levél a sorsot, a szerelmet, a szerencsét és a reményt szimbolizálja. Ha a szerelmednek adod a négylevelű lóherét, amit találtál, örökre összetartoztok.

Nárcisz: bár tavaszi esküvőn egyértelmű választásnak tűnhet, jelentései között a viszonzatlan szerelem és a búcsú is megtalálható.

Dhália: ritka az esküvői dekorációkban, a 14. házassági évfordulóhoz köthető. Jelentése: méltóság, jó ízlés, mindörökké. Számos színárnyalatban megtalálható.

Százszorszép: élő virág formájában kevésbé, inkább szimbólumként jelenik meg az esküvői dekorációkban. Jelentése: ártatlanság, hű szerelem, tisztaság, szerelem, ami mindent legyőz. Az ötödik házassági évforduló virága.

Napliliom: látványossága miatt menyasszonyi csokrok kedvelt virága. Legelterjedtebb színe a narancs. A kacérságot szimbolizálja, a kínai kultúrában pedig az anyaságot.

Írisz: más néven nőszirom. A lángot jelképezi.

Frézia: ártatlanság, komolyság. Nem véletlen, hogy nagyon kedvelt az esküvői dekorációkban, és a menyasszonyi csokrokban egyaránt. Számos színárnyalata ismert.

Gerbera: szépség

Hibiszkusz: ha nem is a hagyományos esküvői dekorációban, de a pezsgőspoharakban egyre gyakrabban megtalálható a vadhibiszkusz. Jelentése: finom szépség.

Jácint: népszerű tavaszi virág, asztaldíszként esküvőkön is kedvelt. A Jácintot Apolló virágának tartják. Színei szerint különböző jelentéssel bír:

  • kék: állandóság
  • lila: bocsánatkérés
  • piros, vagy rózsaszín: játék
  • fehér: kedvesség
  • sárga: irígység

Hortenzia: kedvelt kiegészítője a menyasszonyi csokroknak és az esküvői dekorációknak. Legelterjedtebb színe a lila, és a rózsaszínes-zöld, de kék és fehér színekben is megtalálható. Jelentése: "köszönöm, hogy megértesz."

Borostyán: szinte kötelező eleme az esküvői dekorációknak. Legtöbbször asztal- vagy térdekorációként jelenik meg, de a menyasszonyi csokor kiegészítője is lehet. A hűséget, a hitvesi szerelmet, a gyengédséget és magát, a házasságot szimbolizálja.

Jázmin: a szeretetreméltóság és ragaszkodás jelképe, és ezzel együtt kedvelt kiegészítője a nyári menyasszonyi csokroknak.

Levendula: néhány éve a nyári esküvők kedvelt virága. Jelentése: hódolat, boldogság, siker, szerencse.

Lila orgona: fiatalság, alázat, önbizalom.

Mirtusz: régi idők kötelező menyasszonyi kelléke. A szerelmet jelképezi, a zsidó kultúrában pedig a házasságot.

Orchidea: exkluzív esküvői virágkülönlegesség. A ritka szépséget, szerelmet, szép asszonyt szimbolizálja. A kínai kultúrában a bő gyermekáldás és a hosszú élet jelképe. A 21. házassági évforduló virága.

Rózsa: egyértelmű választás a legtöbb menyasszony számára. A szerelem, a szenvedély és a tökéletesség jelképe már az ókor óta. A tizenötödik házassági évforduló virága. A színárnyalatok száma közelít a végtelenhez. Minden színhez külön jelentés párosul:

  • bordó (burgundi): belső szépség
  • korall: vágy
  • bíborvörös: gyász (!!!)
  • levendula szín: szerelem első látásra, bűbáj
  • zöld: szerelmi vallomás
  • narancs: vonzerő
  • barackszín: vágy, hála, csodálat
  • rózsaszín: boldogság, megbecsülés
  • sötét rózsaszín: hála
  • piros: szerelem, szenvedély
  • fehér: ártatlanság, egyszerűség, barátság, boldog szerelem
  • sárga: öröm, barátság, igaz szerelem, ugyanakkor az irígység és a szabadság jelképe is.

Sóvirág: más néven rezgő. Még ma is közkedvelt kiegészítője menyasszonyi csokroknak, főként rózsával kombinálva. A szimpátia, a siker és az emlékezés jelképe.

Martiniqui selyemfa: Stephanotis. Egzotikus menyasszonyi csokor kiegészítő. Leggyakrabban rózsacsokrokban találjuk meg, de más virágokkal is kitűnő összhatást kelt. Jelentése: boldogság a házasságban, "utazni szeretnék".

Napraforgó: különleges hangulatú esküvői kiegészítő. Jelentése: imádat, rajongás.

Tulipán: tavaszi esküvők leggyakoribb virága. Számtalan színárnyalat közül választhatunk. Alapjelentése: tökéletes szerető, mely színenként plusz tartalommal bővül:

  • rózsaszín és piros: "higgy nekem", szerelem kinyilatkoztatása
  • tarka: gyönyörű szemek
  • sárga: reménytelen szerelem
  • fekete: ritka volta miatt azt mutatja, hogy a megajándékozott személy mindennél drágább nekünk.

Szerencsére annyi gyönyörű virág létezik, hogy teljes listát lehetetlenség írni róluk, de ha bárkinek bármilyen kérdése van további virágok jelentéséről, nyugodtan keressen meg minket, szívesen bővítjük a listát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése